Kontynuuj W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w "Polityce Cookies".


» Warsztaty kulinarne w dniu 17.10.2016 r.

Warsztaty kulinarne w dniu 17.10.2016 r. 

            Dnia 17 października 2016 r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Kleszczewie odbyły się wzorem roku poprzedniego warsztaty kulinarne zorganizowane przez Wielkopolski Bank Żywności w Poznaniu.

            Osoby biorące udział w zajęciach edukacyjnych „ZDROWO JEMY DŁUŻEJ ŻYJEMY” uzyskały cenne informacje na temat oszczędzania żywności , zdrowym odżywianiu, oraz jakie produkty są szkodliwe dla naszego zdrowia.

Część teoretyczna opierała się o piramidę zdrowego żywienia. Na spotkaniu wyjaśnione zostały zagadnienia: Dlaczego warto unikać soli? oraz jakie negatywne konsekwencje przynosi cukier znajdujący się w naszym menu? A także dlaczego błonnik pokarmowy jest ważny dla organizmu człowieka i w jakich produktach można go szukać?

W drugiej, praktycznej części warsztatów uczestnicy samodzielnie przyrządzili 4 rodzaje past. Były to m.in. pasta z makreli, z fasoli, z chrzanem, oraz czekoladowa z ciecierzycy. Wszystkie przyrządzone potrawy okazały się zdrowe, smaczne i tanie oraz szybkie w przygotowaniu.

            Na zakończenie spotkania każdy z uczestników warsztatów kulinarnych otrzymał poradnik dotyczący prawidłowego żywienia oraz łopatki do gotowania. Niezwykle ważnym atutem spotkania było wzbogacenie wiedzy o zdrowym odżywianiu, które jest bardzo istotne.

                                                                                              Agnieszka Rajchelt